Monday, January 18, 2010

PERIHAL NAFKAH DAN HUBUNGAN SUAMI ISTERI

Soalan:

Saya nak tanya ustazah beberapa persoalan :-

1. Apabila seorang suami sudah punya niat untuk melepaskan isteri dia apa hukumnya kalau dia masih bersama ( bersetubuh dgn isteri dia )

2. Kalau suami tak langsung beri nafkah pada isteri dia sama ada tempat tinggal dengan kata lain isteri menanggung diri sendiri ada kah berdosa isteri tersebut keluar tanpa izin suaminya? Perlukah isteri memaklumkan kepada suami urusan perniagaannya? .

3. Kalau bekas suami tak bayar nafkah anak2 selama beberapa lama adakah ia boleh di kira sebagai nafkah yang tertangguh. Boleh kah bekas isteri tuntut nafkah yang tertangguh itu . Apa kedudukan bekas suami yang tak bayar nafkah ini .


Jawapan:

1. niat nak cerai tidak dianggap cerai, jadi mereka masih halal sebagai suami isteri selagi tak lafaz cerai.

2. pada pendapat saya, isteri wajib taat, kalau tidak, suami akan jadikan itu alasan kenapa dia tak bagi nafkah. perniagaan jika libatkan wang atau modal suami, atau diluar rumah hingga menjejaskan hak suami wajib bagi tahu. tetapi kalau tidak melibatkan harta dia dan tidak keluar rumah seperti melabur atau buat urusan di rumah serta tidak menjejaskan tanggungjawab terhadap suami, tak wajib bagi tau.

3. kalau dia tak bayar dengan senagaja sedangkan dia mampu, maka dia berdosa dan memang dikira hutang yang boleh dituntut, tapi kalau pihak isteri dan anak-anak maafkan disebabkan si ayah tidak berkemampuan maka terlepaslah bebanannya.

Allahu A'lam.

2 comments:

Anonymous said...

salam ziarah.... :)

Maznah Daud said...

ahlan wa sahlan wa marhaban bikum