Monday, July 5, 2010

Rasuah untuk dapatkan hak

Soalan:

assalamualaikum ustazah,

saya ada sedikt kemusykilan....saya telah memohon untuk masuk 'tender' kantin sebuah sekolah.
untuk berjaya, saya dikehendaki 'membayar' sejumlah wang kepada pihak yang berkenaan.
kalau tak bayar, memang tak dapat sedangkan kita nak mencari rezeki halal. Jadi soalannya:

1. adakah dikira saya memberi rasuah walaupun saya tidak bermaksud demikian? (saya terpaksa bagi sebab mereka yang meminta)
2. adakah segala wang yang diterima dari urusan jualan kantin ini halal, memandangkan keadaan ini berlaku di luar kuasa kita?

terima kasih dan jazakillah..
wassalam.

Jawapan:

Wa’alaikumus-salam wr.wb.

Perlu diingatkan bahawa mengamalkan rasuah dengan cara begitu adalah haram. Seseorang yang mempunyai jawatan yang mana dia telah dibayar gaji berdasarkan jawatannya itu, tidak halal menggunakan jawatan itu utk mengambil sesuatu pemberian dari orang ramai berhubung dengan sesuatu pekerjaan yang dilakukan. Rasulullah s.a.w. pernah melantik seseorang utk memungut harta zakat dari satu qabilah. bila dia pulang dari melaksanakan tugasnya, dia menyerahkan sebahagian harta yang dipungutnya kepada Nabi s.a.w. dan memegang sebahagian yang lain sambil berkata: ini hadiah mereka untuk saya. baginda sangat marah dan bersabda (maksudnya): "adakah jika kamu duduk di rumah ayah kamu dan rumah emak kamu, hadiah ini akan datang kepadamu?" (riwayat Abu Daud)

Dan jika kita memberi atas pilihan kita sendiri, bererti kita menyokongnya dan sama-sama menanggung dosa.

Dalam kes puan ini, saya bawakan satu peristiwa yg berlaku pada zaman Nabi s.a.w. terdapat satu golongan merengek-rengek meminta habuan daripada harta sedekah/zakat sedangkan mereka tidak termasuk golongan yang berhak menerimanya. akhirnya Rasulullah s.a.w. terpaksa memberinya. Setelah mereka keluar, baginda bersabda maksudnya: "mereka keluar dari tempatku dengan mengelek sedekah. Sesungguhnya yang mereka kelek itu adalah api neraka untuk mereka!" Umar bertanya: "kenapa Rasulullah berikan kepada mereka sedangkan Rasulullah tahu itu adalah api neraka?". Baginda menjawab maksudnya: "apa yang dapat aku lakukan? mereka terus meminta sedangkan Allah s.w.t. tidak mahu aku jadi seorang yang bakhil!" (riwayat Abu Ya'la dan Ahmad)
Berdasarkan hadis ini, Yusuf al-Qardhawi di dalam kitabnya halal dan haram di dalam islam telah menulis: sekiranya seseorang itu mempunyai hak ke atas sesuatu, dan dia tidak dapat mengambil hak tersebut tanpa memberi rasuah, atau dia dizalimi, dan dia tidak dapat mengelak kezaliman itu kecuali dengan rasuah, maka afdhal baginya bersabar sehingga Allah memudahkan jalan yang lebih baik untuk mengelak kezaliman itu atau mengambil haknya.

Jika dia memberi rasuah atas alasan itu, maka dosa ke atas pihak yang mengambil tetapi yang memberi tidak berdosa selama mana dia telah mencuba dengan berbagai-bagai cara tetapi tidak berjaya dan selagimana dengan memberi rasuah itu tidak menyebabkan dia menzalimi pihak lain atau mengambil sesuatu yang dia tidak berhak mendapatnya.

Harap penjelasan ini membantu puan untuk membuat keputusan. AllahuA'lam.

No comments: