Tuesday, March 1, 2011

Minimum suci

Soalan:

Assalamualaikum wbt. ustazah,
Permasalahan saya mengenai kitaran haid saya telah berlanjutan selama 6 tahun. Ia bermula selepas saya melahirkan anak ke-4 dan dinasihatkan oleh doktor supaya melakukan 'ligation' (mengikat peranakan). Ini kerana saya tidak boleh melahirkan secara normal.
Seperti yang saya maklum melalui pembelajaran fardu ain saya yang terhad, waktu bersih sesorang wanita itu adalah 15 hari 15 malam. Masalahnya waktu bersih saya adalah kurang dari itu iaitu sekitar 12-13 hari. Bermakna saya perlu bersolat untuk 3-2 hari untuk melengkapkan kitaran bersih selama 15 hari. Tempoh 3-2 hari itu darah haid saya memang keluar dengan banyak dan berketul-ketul. Setelah itu kuantitinya tidak banyak dan berlanjutan. Saya telah melakukan pemeriksaan dengan pakar sakit puan dan keputusan menunjukkan tiada permasalahan pada rahim saya dan hormon tairod saya juga dalan lingkungan paras normal. Doktor mengatakan kitaran haid saya adalah pendek dan ini normal dari segi perubatan.
Persoalannya adakah betul apa yang saya lakukan dan adakah terdapat 'rukhsah' di dalam perkara ini. Mohon pencerahan dari pihak ustazah.

Jawapan:

Wa'alaikumus-salam wr.wb.
Utk pengetahuan puan, tidak terdapat nas yg jelas mengenai tempoh haid dan tempoh suci drpd haid. Maka ulamak berijtihad dengan cara istiqra', iaitu meneliti hal ehwal wanita secara menyeluruh, lalu mrk mengeluarkan pendapat berdasarkan penelitian itu mengenai tempoh minimum dan maksimum haid serta suci. sebab itu kita dapati terdapat sedikit perbezaan pendapat dari segi menetapkan tempoh-tempoh tersebut. umapamanya dari segi tempoh minimum suci ada yang berpendapat 15 hari (ini yg paling masyhur), 13 hari dan 10 hari. Di dlm kitab 'Ahkam al-Quran' oleh al-Jassos, ada menyebut bahawa Imam ash-Shafi'ei yg berpendapat maksimum suci 15 hari, apabila mengetahui ada wanita berkata dia suci kurang drpd 15 hari, beliau menerima kata-kata wanita tersebut.Jadi dlm kes puan ini, jika doktor mengesahkan darah itu adalah haid, maka bolehlah diterima. AllahuA'lam.

No comments: