Monday, June 27, 2011

HUKUM WANITA MENGIRINGI JENAZAH

SOALAN

Assalamualaikumwarahmatullah,

Ustazah, afwan mengganggu. Baru-baru ni dalam satu kuliah tafsir yang ana pegi, ustaz yang berceramah tu kata haram untuk orang perempuan mengiringi jenazah. Ana sempat tanya ustaz sama ada ada kekhilafan dalam isu ni, ustaz kata tak ada. Jadi kecoh sikit kat hospital sebab ramai antara kami d kampung pun, biasa je perempuan hantar jenazah. Sblum ni tak terdengar pulak kata haram. Mohon pencerahan.


JAWAPAN

Wa'alaikumus-salam wr.wb.

Di dalam ‘Kitab Fikah Mazhab Syafie’ jilid 1, halaman 335-336 dinyatakan:
Sunat bagi golongan lelaki mengikuti jenazah dan mengiringinya hingga ke kubur.
Bagi golongan perempuan pula, mereka tidak disunatkan untuk berbuat demikian (mengiringi jenazah). Bahkan perbuatan tersebut adalah menyalahi sunnah dan wasiat Rasulullah s.a.w.

Al-Bukhari (1219) dan Muslim (938) meriwayatkan daripada Ummu ‘Atiyyah r.a. katanya: “Kami telah dilarang daripada mengikuti (mengiringi) jenazah. Walaubagaimanapun, (larangan tersebut) tidak dikuatkan ke atas kami (tidak sampai ke tahap diharamkan).”

Berdasarkan Hadis ini, kebanyakan ahli ilmu berkata makruh bagi wanita keluar mengiringi jenazah. Ini disebut oleh Imam an-Nawawi di dalam kitab ‘Al-Majmuk’ jilid 5, halaman 278 bahawa kebanyakan ulamak berkata makruh. Mereka termasuk sekumpulan sahabat r.a. yang terdiri daripada Abdullah bin Masud, Abdullah bin Umar, Abi Umamah, Aishah dan lain-lain.

No comments: