Wednesday, August 10, 2011

WANITA TIDAK DIGALAKKAN SOLAT DI MASJID?

Soalan

Bismillah
assalamu'alaikum wbt

saya ada beberapa soalan nak tanye tentang Ramadhan,
1. Sepanjang yang saya pernah belajar, hadis yang pernah saya tahu...ialah..wanita lebih afdal solat di rumah daripada solat di masjid.

Betul ke?

Kalau betul, kenapa ada pihak yang menggalakkan wanita beriktikaf di masjid atau solat tarawikh di masjid? Sedangkan kalau lebih afdal solat di rumah..bukankah kami akan rugi kalau solat di masjid atau beriktikaf di masjid?

2. Bagaimana cara iktikaf? Jika duduk2 di masjid sekejap pun dengan niat iktikaf akan dikira sebagai i'tikaf? Saya cuba cari-cari tentang Fiqh iktikaf...ada jumpa di internet...bahawa wanita boleh beriktikaf di rumah..di ruang solat biasa dia, betulkah?

Jawapan:

Wa'alaikumus-salam wr.wb.

1. Sebelum bincang solat di mana lebih afdal, perlu diperingatkan tentang kelebihan solat malam atau qiam di bulan Ramadan. Nabi s.a.w. bersabda maksudnya: “Sesiapa yang qiam di bulan Ramadan dengan iman dan ihtisab (mengharap ganjaran dan keredhaan Allah) diampuni dosanya yang lalu.” Riwayat al-Bukhari dan Muslim.

Hadis ini menekankan agar setiap muslim dan muslimah tidak melepaskan peluang untuk solat malam di sepanjang bulan Ramadan demi mengharap keampunan, keredhaan serta rahmat-Nya.

Di mana? Di masjid atau di rumah.

Terdapat nas-nas yang menunjukkan bahawa wanita tidak diberatkan untuk ke masjid sebagaimana lelaki, namun tidak dihalang jika mereka ingin ke masjid. Di zaman Nabi s.a.w. terdapat tali yang direntang di antara dua tiang di dalam masjid Nabi. Lalu baginda bertanya, tali siapakah ini? Mereka menjawab, tali Hamnah binti Jahsy. Bila dia lemah, dia akan bergantung pada tali itu. Nabi s.a.w. bersabda (maksudnya): “Hendaklah dia solat sekadar yang dia kuasa, apabila dia rasa lemah, hendaklah dia duduk.” Riwayat Ahmad. Kita lihat di sini, baginda tidak berkata, ‘siapa yang suruh dia datang solat di masjid? Suruh dia solat di rumah saja!’

Bertolak dari azam untuk melakukan solat malam yang digalakkan ke atas muslim dan muslimah, maka wanita mempunyai pilihan sama ada di rumah atau di masjid.

Sebahagian muslimah dikurniakan Allah menghafaz al-Quran dan dapat membacanya dengan baik, maka dia berasa lebih tenang, khusyuk, damai mengalunkan ayat-ayat suci dibiliknya sendiri bertemankan kesepian malam yang dingin dan nyaman. Kalau ke masjid, dia tidak berapa suka suasana yang agak hingar, suara kanak-kanak yang kadang-kadang bingit mengganggu kekhusyukannya. Bagi dia di rumah lebih afdal.

Sebahagian pula tidak mampu menghafaz al-Quran, tidak dianugerahi suara yang lunak, maka dia mudah rasa bosan, mengantuk, tidak bermotivasi solat bersendirian mengulangi ayat-ayat yang hampir sama setiap rakaat dan setiap malam. Sedangkan jika dia ke masjid, dia rasa lebih cergas, lebih bermotivasi, lebih khusyuk mendengar alunan bacaan imam yang segar dan merdu, di samping peluang untuk bertaaruf dengan para jamaah, menjalin ukhuwwah, bertukar-tukar pengalaman dan sebagainya. Maka muslimah ini pastinya di masjid lebih baik.

Namun perlu diingat, jika muslimah memilih untuk ke masjid, maka dia perlu memelihara adab-adabnya seperti menutup aurat dengan sempurna, elakkan pergaulan bebas dan lain-lain.
AllahuA’lam.


2. Iktikaf dtakrifkan sebagai: berada dalam masjid niat yang khusus. Atau dengan kata lain: tinggal di dalam masjid dengan niat taqarrub (mendekaktkan diri) kepada Allah ‘Azza wa Jalla sesaat atau lebih, siang atau malam.
Syarat sah iktikaf:
1. Islam, berakal, suci daripada hadas besar
2. Niat
3. Puasa menurut pendapat Mazhab Hanafi dan Malik, tetapi tidak syarat di sisi Mazhab Syafi’e dan Hanbali.
4. Di masjid. Ulamak sepakat, bagi lelaki iktikaf mesti dilakukan di masjid yang didirikan solat Jumaat. Manakala bagi wanita, ulamak Mazhab Hanafi berpendapat harus bagi wanita beriktikaf di masjid rumahnya, iaitu tempat yang disediakan untuk solat, bukan di tempat lain daripada itu. Manakala ulamak Mazhab Syafi’e dan Hanbali berpendapat tidak harus wanita beriktikaf di masjid rumahnya kerana iktikaf adalah ibadah yang dikhusukan di masjid sebagaimana firman Allah bermaksud: “…dan janganlah kamu setubuhi isteri-isteri kamu ketika kamu sedang beriktikaf di masjid…” (al-Baqarah:187). Namun mereka (wanita) harus beriktikaf di masjid yang tidak didirkan solat Jumaat (kalau dalam uruf kita, surau atau musolla).
5. Syarat tambahan bagi wanita, dengan izin suami.

Berkenaan dengan tempoh iktikaf, tiada had masa tertentu, lama atau sekejap. Tetapi dalam bulan Ramadan, terutama 10 hari terakhir Rasulullah s.a.w. beriktikaf sepanjang masa siang dan malam sehingga baginda wafat dan sunnah ini diikuti pula oleh isteri-isteri baginda sebagaimana yang diriwayatkan oleh al-Bukhari dan lain-lain.
AllahuA’lam.

2 comments:

e_nazz said...

Assalamualaikum ustazah, jika saya ada persoalan yang ingin ditanya, bagaimana saya nak ajukan soalan? Boleh berikan alamat emel ustazah?

Maznah Daud said...

wa'alaikumus-salam wr.wb.

boleh email ke: maznah.daud@gmail.com, atau hantar mesej ke FB