Tuesday, July 22, 2014

HAID DI BULAN RAMADAN

Soalan:

Salam ustazah maznah.

Apakah amalan2 yg boleh dilakukan oleh perempuan2 yang tidak boleh berpuasa kerana datang bulan supaya dapat juga memperoleh pahala2 sepertimana mereka yg berpuasa?
Jzzkhair:)


           
Jawapan:

Salam.

Perlu diketahui bahawa amalan yang dilarang ke atas wanita haid adalah solat, puasa, tawaf, jimak, tilawah dan sentuh mushaf. Selain daripada itu tidak dilarang. Oleh itu wanita haid berpeluang meraih peluang-peluang melakukan amal kebaikan yang tidak terkira banyaknya seperti bersedekah, menyediakan makanan berbuka puasa, menulung orang yang susah, berzikir, beristighfar, berselawat ke atas Nabi s.a.w., menuntut ilmu dengan membaca atau menghadiri kuliah, berbakti kepada ibu bapa dan orang tua dan lain-lain. Semua itu tidak kurang pahala seperti yang diberikan kepada orang yang berpuasa yang melakukan amalan yang sama. Menyediakan makanan berbuka puasa, akan mendapat pahala orang berpuasa.

Harus diingat juga bahawa, tidak berpuasa bagi wanita haid itu bukan satu dosa kerana Allah yang mengharuskannya. Dan ini tidak bermakna peluang untuknya meraih pahala telah tertutup.No comments: