Monday, November 17, 2014

Hukum Menghitamkan Rambut

Soalan:
Salam Ustazah, saya nak tahu apa hukum mewarnakan rambut dengan inai yang berwarna hitam? Terima kasih, Ustazah.

Jawapan:
Salam.
Umumnya mewarnakan rambut adalah harus berdasarkan Hadis sahih daripada Jabir bin Abdullah r.a. katanya:
“Pada hari pembukaan Mekah, Abu Qahafah, ayah kepada Abu Bakar r.a. dibawa berjumpa Nabi s.a.w. sedang rambut dan janggutnya putih seperti thaghamah. Maka baginda bersabda: “Ubahlah uban ini dengan sesuatu, tetapi jauhi warna hitam.” Riwayat Muslim.
Hadis di atas jelas menunjukkan Rasulullah s.a.w. menyuruh supaya diwarnakan rambut yang putih disebabkan uban dengan apa-apa warna selain daripada hitam.
Penggunaan warna hitam adalah haram di sisi sebahagian ulamak, manakala sebahagian yang lain mengatakan makruh.
Ulamak yang mengatakan haram, adalah merujuk kepada sebab kemungkinan wujud penipuan tentang usia yang sebenarnya.
Kata Imam an-Nawawi: Mazhab kita (Syafiei), disunatkan mewarnakan uban bagi lelaki dan perempuan dengan warna kuning atau merah. Manakala warna hitam, terdapat dua pandangan, iaitu haram dan makruh.
Daripada perbahasan-perbahasan yang dikemukakan dapat disimpulkan hukum wanita mewarnakan rambut uban dengan warna hitam adalah seperti berikut:
Wanita yang mempunyai suami harus menggunakan warna hitam sama ada untuk melindungi uban atau melindungi warna asal rambut. Ini dikira sebagai cara berhias supaya kelihatan cantik dan menarik di hadapan suami yang memang disunatkan dan digalakkan. Dalam keadaan ini tidak boleh dikatakan wujud penipuan kerana suami mengenali dan mengetahui keadaan serta usia isterinya yang sebenar.
Wanita yang tidak bersuami tidak harus menghitamkan rambutnya kerana kemungkinan orang yang akan masuk meminangnya akan terpedaya dan tertipu. Disangkanya masih muda tetapi sebenarnya telah berusia.


No comments: