Wednesday, December 2, 2015

SOLAT TAHAJJUD

Soalan:

Assalamualaikum Ustazah.. saya ada soalan mengenai solat tahajud. Adakah harus kita tidur dahulu sebelum solat tahuajud. Bagaimana dengan orang yg ada masalah susah nak tidur ye ustazah?

Melalui pembacaan di Internet, ada perbezaan pendapat ye ustazah..

Boleh ustazah terangkan lebih lanjut? Kalau usatazah boleh beri link yg ada penjelasan yg baik pun ok ustazah
smile emoticon

Jzkk ustazah

Jawapan:

Wa’alaikukumussalam wrwb.

Perintah supaya melakukan solat tahajjud terdapat di dalam firman Allah yang bermaksud: “Dan bangunlah pada sebahagian dari waktu malam serta kerjakanlah solat tahajud padanya, sebagai solat tambahan bagimu; semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji.” (Al-Isra’:79)

Menurut ar-Razi di dalam kitabnya Mafatih al-Ghaib, tahajjud membawa maksud solat malam atau qiamullail sebagaimana yang disebut di dalam ayat: “Wahai orang yang berselimut!. Bangunlah pada waktu malam, selain dari sedikit masa (yang tak dapat tidak untuk berehat), Iaitu separuh dari waktu malam atau kurangkan sedikit dari separuh itu, Ataupun lebihkan (sedikit) daripadanya dan bacalah Al-Quran dengan "Tartil".” (Al-Muzammil:1-4)
Tahajjud berasal daripada perkataan hajada bermakna tidur dan berjaga malam (perkataan yang mempunyai dua makna yang berlawanan, iaitu makna tidur dan juga makna jaga). Dikatakan juga bahawa makna tahajjud adalah bangkit daripada tidur untuk mengerjakan solat. Maka solat itu dinamakan solat tahajjud. Ada yang berkata, tahajjud adalah berjaga malam dengan meninggalkan tidur. Orang yang berjaga malam itu disebut mutahajjid kerana dia melemparkan atau mencampakkan tidur dari dirinya.


Namun untuk melakukan solat malam atau qiamullail tidak disyaratkan tidur terlebih dahulu. Waktu solat malam bermula daripada selepas solat isya’ hingga masuk waktu subuh. Waktu yang paling afdhal adalah pada akhir malam. Nabi s.a.w. bersabda maksudnya: “Sesiapa yang takut dia tidak akan bangun di akhir malam, hendaklah dia witir di awalnya. Dan sesiapa yang sangat ingin bangun di akhir malam, hendaklah dia witir di akhirnya kerana sesungguhnya solat di akhir malam itu disaksikan. Dan itu lebih afdhal.” Riwayat Muslim.

No comments: