Wednesday, May 21, 2008

Melintas di Hadapan Orang Sedang Solat

Soalam

salam ustazah..
sila jelaskan hukum tersebut..adakah benar.?
jika benar bagaimana sekiranya org tgh solat tp kita ingin melintas dihadapannya disebabkan pintu masuk ruang solat itu di hadapan org solat dan ruang agak sempit terhad untuk satu saf sahaja contoh di pasaraya dan kompleks?
terima kasih ustazah..
(LARANGAN MELINTAS DI HADAPAN ORANG YANG SEDANG SEMBAHYANG

Baginda Rasulullah S.A.W. bersabda .......
"Apabila salah seorang dari kamu menghadap sesuatu yang dapat menutupinya dari orang, kemudian ada orang yang LALU di hadapannya, maka hendaklah ia MENOLAKNYA dari tubuh sebelah atas badannya. Jika orang yang lalu itu MEMBANGKANG, maka PERANGILAH ia kerana sesungguhnya ia adalah SYAITAN ..........."

dan menurut hadis yang lain ......

"Maka janganlah MEMBIARKAN seseorang lalu di hadapannya. Jika orang yang lalu itu MEMBANGKANG , maka hendaklah ia MEMERANGINYA, kerana sesungguhnya BERSAMA orang yang lalu itu adalah SYAITAN..... .." hadis riwayat Bukhari & Muslim.....

penjelasannya ?..
DISUNATKAN kepada setiap orang yang hendak sembahyang untuk membuat batas tempat sembahyangnya dengan menghadap pada tembok atau kayu yang panjangnya sekitar tiga suku hasta. Selain itu boleh juga meletakkan sesuatu atau membentang sejadah malah boleh juga dengan membuat batas atau garis pembatas sebagai tempat sembahyang. Maksudnya supaya ketika sembahyang tidak ada orang yang lalu dihadapannya kerana lalu di hadapan orang yang sedang sembahyang hukumnya HARAM. Orang itu harus DITOLAK .

dan ?..
Bagi orang yang mengetahui atau orang yang sedang sembahyang itu sendiri, disunatkan MENOLAKNYA dengan gerakan yang tidak sampai MEMBATALKAN sembahyangnya? .
dan ?..
Dalam sembahyang BERJEMAAH, setiap BARISAN adalah pembatas bagi yang ada di belakang ??)

Jawapan

Salam,

Memang betul apa yang terkandung dalam tulisan itu.
Haram melintas di hadapan orang sedang solat, iaitu dalam garisan atau ruangannya (disebut sutrah), contohnya jika dia membentang sejadah, maka haram melintas di atas sejadah itu, di luar sejadah tidak haram.
Jika dia tidak meletak sutrah, atau dia solat di tempat orang lalu lalang, maka tidak haram dan tidak makruh melintas di hadapannya. Begitu juga jika seseorang ternampak ada ruang kosong di saf hadapannya (dalam solat berjamaah), dia harus melintas untuk memenuhi ruang kosong itu. (Kitab Mughni al-Muhtaj, j.1, m.s. 200)

No comments: